Aké sú v zaváraní vychytávky?

Usual_dessertsetconfitures_com________.jpg
reklama:
reklama:

Hlavná zaváracia sezóna začína obvykle jahodami a pokračuje až do jesene.

 Naše prababičky zavárali všetko, čo sa dalo, a mnohými rôznymi receptúrami si tak zabezpečili rôznorodé zásoby na celú zimu.

Pozrite sa na pár super tipov..

Usual_dessertsetconfitures_com________.jpg

Tipy na zaváranie

Ovocie:   vyberajte len zdravé, zrelé plody. Oťukané alebo nahnité kusy vyraďujte celé, neodrezávajte len poškodenú časť. Riskovali by ste tým, že sa rýchlo skazí celá várka. V zrelom ovocí je najviac pektínu.

Cukor:  želírovací cukor na marmelády je zbytočne drahý, používajte pokojne klasický, prípadne trstinový. V želírovacom cukre je navyše pektín, no väčšina ovocia ho má prirodzený dostatok. A keď nie, dá sa použiť čistý citrusový pektín. Balíček niečo stojí, keď si ale prečítate riedenie, zistíte, že je to podstatne lacnejší variant.

Pektín:  táto položka vás bude zaujímať pri príprave džemov a ďalších nátierok, pretože má na svedomí želírovanie hmoty. Vysoký podiel pektínu majú červené ríbezle, citrusy, marhule alebo napríklad jablká, naopak skoro žiadny neobsahujú čerešne aj čučoriedky. Prezreté ovocie pektín stráca, takže používajte naozaj len to „tak akurát“.

Kyselina citrónová:  okrem dochutenia slúži ako konzervant. Dávajte prednosť pokiaľ možno čerstvej citrónovej šťave a nepoužívajte kyselinu v prášku. Tá síce konzervačné funkciu splní, ale v chuti rozdiel spoznáte. U množstva sa riaďte len svojou chuťou.

Čo všetko môžete vyrobiť?

džem

Ide o zaváraninu s kúskami ovocia. To nakrájajte na kúsky, v pomere 2: 1 zasypte cukrom a nechajte pár hodín odležať. Podľa potreby pridajte pektín a zvarte. Dochuťte citrónovou šťavou. 

Zavaranie r326 st.ir3 _t600.jpg

marmeláda

Pripravuje sa rovnako ako džem – len s tým rozdielom, že sa ovocie najskôr prepasíruje alebo zmixuje na pretlak. 

želé

Ovocie spolu s citrónovou šťavou a vodou zvarte, prepasírujeme cez jemné plátno a zmes v pomere 1: 1 zahustite pektínom. Namiesto vody môžete použiť aj jablčný mušt, ktorý tiež obsahuje veľa pektínu.

výživa

Ovocie nakrájajte na malé kúsky a jednoducho ich rozvarte na kašu. Potom rozmixujte alebo prepasírujeme a je hotovo.

lekvár

Mäkké olúpané hrušky, jablká alebo slivky (všetko sa dá použiť aj prezreté opadané) nakrájajte na kúsky. Na 2 kilá čistej váhy ovocia pridajte 0,02 dcl octu a štipku soli .V rúre pečte približne 6 hodín pri 150 ° C. Potom je vhodné ešte ovocie trochu pretlačiť.

F76zws5j1wesjof.jpg

sirup

Ovocie alebo bylinky asi 15 minút povaríme a nechajte pod pokrievkou do druhého dňa vychladnúť. Preceďte, pridajte cukor (na 2 kg ovocia stačí asi 100 g, ale záleží na chuti) a citrónovú šťavu a ešte krátko povaríme. Poháre alebo fľaše klasicky zavarte, pri 85 ° to trvá asi 20 minút.

kompót

Očistené ovocie – a vyberajte len pevné kúsky – naskladajte do pohárov a zalejte sirupom z vody a cukru v pomere 1: 2. Zavárajte pri 90 ° C asi 20 minút.

vo vlastnej šťave

Ovocie naskladajte do pohárov, vôbec nič nepridávajte a zavarte rovnako ako kompót. Pre diabetikov ideálne!

21. júna 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?