7 trikov, s ktorými sa vám kysnuté cesto vždy podarí!

Whole wheat no knead bread 9.jpg
reklama:
reklama:

Kysnuté cesto je pre nejednu gazdinku veľký strašiak.

Prečo mi to nevykyslo? To je častá otázka nejednej gazdinky..

Ono sa to totiž občas stane aj skúseným pekárkam. Na vine je spravidla zlá kvalita droždia, prievan alebo proste len zlý deň.

Ako ale tieto rizikové faktory minimalizovať?

Crazy dough bread series thumbnail final 1024x576.jpg

Dôležité je čerstvé droždie

Máte kocku droždia mesiac v chladničke a už začína zosychať? Vyrazte do obchodu pre nové. Možno by na nakysnutie ešte stačilo, ale keby nie, prekazí to celú vašu prácu a vyhodíte veľa surovín. Ak sa nechcete o čerstvosť droždia starať, môžete použiť instantné. Platí, že na jeden gram instantného vychádza asi 2,5 g čerstvého. Sušené droždie navyše môžete použiť rovno, netreba z neho najprv nechať vzísť kvások.

Pripravte si kvások

Aby ste zvýšili efektivitu kysnutia, je dobré z čerstvého droždia urobiť kvások . Pripravíte ho tak, že droždie rozdrobíte do vlažnej tekutiny s trochou cukru, necháte ho chvíľu vzísť a potom pridáte k múke. Kvások používali hlavne naše babičky: v múke v mise urobte jamku, nalejte do neho vlažnú tekutinu a rozdrobte droždie. Nožom potom rozmiešajte s trochou múky na kašičku a nechajte vzísť.

Sourdough starter 1024x768.jpg

 Vhodná múka

Niektoré múky sú na kysnutie vhodné viac ako iné. Len v jednoduchosti tú môžeme odporučiť nielen na sladké pečivo múku špaldovú, ktorá veľmi dobre kysne, navyše je ľahko stráviteľná a z výživového hľadiska je hodnotnejšia. Na pečené sladké cesto sa najviac hodí hladká, prípadne polohrubá múka. Najskôr ju preosejte cez sito, aby sa lepšie prevzdušnila a droždie tak lepšie nakyslo. A aby ste kvasnú vlastnosť droždia nezničili, s múkou preosejte i soľ – keby ste ju nasypali priamo na droždie, pokazíte ho.

Teplo, ale nie horúco

Cesto sa obvykle necháva kysnúť na teplom mieste (pokiaľ zvolíte rúru, nemala by hriať na viac ako 50 stupňov Celzia), aby sa proces urýchlil. Poprášte ho hladkou múkou a misu prekryte čistou utierkou, prípadne fóliou – nesmie uschnúť, to by sa výrazne zničili jeho chuťové vlastnosti i textúra. Existujú aj recepty, kde sa cesto dáva kysnúť do chladničky. Takéto kysnutie trvá dlho a nehodí sa pre všetky predpisy, má ale svoj dôvod a krehkosť a jemnosť výsledného pečiva je neodolateľná.

Rainbow challah 2.jpg

 Pozor na zimu

Rovnako ako je potreba použiť na miesenie vlažnú tekutinu (mlieko alebo vodu), je nutné mať aj ostatné suroviny v izbovej teplote: vajcia vyberte včas z chladničky, rozpustené maslo nechajte chvíľu vychladnúť.

Kysnúť, pliesť, kysnúť, piecť

Ak sa chystáte čokoľvek pliesť alebo inak tvarovať (bagety, vianočky, rožky, koláče, buchty), nakysnuté cesto najskôr prepracujte celými rukami. Potom rozdeľte na potrebne veľké kúsky, vytvarujte a položte na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte ešte 15 až 30 minút nakysnúť a opäť dávajte pozor, aby cesto nezoschlo – je preto vhodné prekryť ho utierkou. Až potom vložte do predhriatej rúry. Keby ste tento krok vynechali, cesto v rúre príliš rýchlo vybehne a pečivo popraská.

20120214 192604 knead the book italian baker semelle thumb 625xauto 218625.jpg

 Ochutnávajte s rozmyslom

Akonáhle je napečené, vydržte ešte malú chvíľu a nechajte pečivo vychladnúť! Keby ste ho nakrojili hneď, tak nielenže vám bude  zle, ale hlavne sa zrazí. Dajte mu aspoň chvíľočku, kým sa z neho prestane dymiť..

14. septembra 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?