reklama:

7 hlavných surovín na pečenie

reklama:
reklama:
32.jpg

32.jpg

Pšeničná múka

Je základom každého chutného pečiva, pretože v porovnaní s ostatnými druhmi múky obsahuje najväčší podiel lepku, dôležitú bielkovinu, ktorá viaže v ceste tekutinu, a tým zaisťuje pri pečení súdržnosť pečiva.

Na trhu je niekoľko druhov pšeničnej múky.Najbežnejšími sú druhy 405 a 550.Tieto číslice označujú obsah minerálnych átok, pričom platí čím vyššie je číslo tým plnohodnotnejšia je múka.

Múka pšeničná Špeciál sa hodí pre výrobu chleba, 00 Extra na pečenie pečiva, polohrubá konzumná a výberová do hladkých liatych ciest, na výrobu kysnutých knedlí, zásmažek a polievok. Hrubá múka sa používa na varenie na knedle, halušky a cestoviny.

Flour 1024x681.jpg

Škrobová múčka

Sa získava napríklad zo zemiakov alebo z kukurice a pri mnohých druhoch cesta , napríklad piškótovom , je jeho neoddeliteľnou súčasťou.Čím ľahšie a pórovitejšie má byť cesto, tým viac sa musí znížiť účinok lepku v múke.Preto sa časť múky nahradzuje škrobom.

Corn and starch on wood table

Cukor

Rozlišujeme niekoľko rôznych druhov cukru .Pri pečení je dôležitý biely kryštálový cukor a práškový cukor, ktorý vzniká zomletím kryštálového .Cukor nielenže cesto osladí ,ale dokáže oveľa viac.Dodá cestu plnosť a štruktúru, hnedé zafarbenie a udrž pečivo dlhšie čerstvé.

Sugar

Maslo

V dnešných časoch sa mnoho hovorí o nízkotučných potravinách ..Preto sa na maslo začalo pozerať ako na nezdravú položku pri pečení.Je ale nesporné že s ním je cesto hebké, pečivo výdatné a krehké, a je najdôležitejším nositeľom chuti.Až vďaka maslu sa môžu rozvinúť pridané esencie.Okrem iného sa používa maslo aj na vytieranie plechu a foriem a vďaka nemu sa vám nič neprichytí.Ak sa však predsa len rozhodnete použiť rastlinný tuk na pečenie, dbajte na to aby to nebol tuk ktorý je určený na chlieb..Ten obsahuje množstvo vody.

Fnd_butter istock.jpg.rend_.hgtvcom.616.462.jpeg

Vajcia

V obchodoch obvykle dostať kúpiť vajcia  A (veľké) , B ( stredné) C (najmenšie)..Pri pečení je dôležité aby vajcia boli čerstvé..V receptoch sa uvádza poväčšine ako bežná veľkosť vajec B alebo inak značené aj M…

006198100_1452506909 11012016 kopienak telur.jpg

Droždie

Pozostáva z mikroorganizmov , presnejšie povedané z kvasiniek ktoré patria medzi huby.Skôr ako začnú kvasiť a intenzívne rásť potrebujú vhodné prostredie.A tým je vlhko, vzduch  teplo a potravu napríklad vo forme cukru.Vzduch d cesta dostávame miesením..Čím lepšie cesto vymiesime tým bude nadýchanejšie a koláče budú jemné a vzdušné.

200768.p.jpg

Prášok do pečiva

Patrí rovnako ako droždie ku kypriacim prostriedkom.Vďaka nemu taktiež cesto nakysne a nakyprí sa.Droždie je biologický produkt a prášok na pečenie je pripravený chemicky.Obsahuje popri sóde kyselinu vínnu .Ak pridáme do cesta kypriaci prášok a zalejeme ho tekutinou nastane chemická reakcia pri ktorej vzniká kyselina uhličitá , ktorá spôsobí že ťažké trené cesto sa nakyprí a je ľahšie.

Shutterstockbaking sodamain.jpg

9. júla 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?