reklama:

15 veľmi špecifických pokrmov rôznych krajín..

reklama:
reklama:
3012533.jpg

Každá  krajina  má  svoj  špecifický  recept podľa  ktorého  by  ste  ju  vedeli rozpoznať..

Ako ináč  pri Bryndzových  haluškách  sa  vám hneď vyjaví  Slovensko..

teraz  vás  prevediem  špecifickými  pochúťkami  tej  ktorej  krajiny..

Niektoré  ste  už  určite ochutnali..

Fínsko 

Ak jazdíte do cudziny za exotickými kulinárskymi zážitkami

a radi skúšate nezvyklé chuťové kombinácie,

potom zamierte aj do Fínska.

Čaká tam na vás neobvyklá pochúťka – cukríky,

ktoré kombinujú súčasne slanú a sladkú chuť a pridáva sa do nich salmiak (salmijak),

u nás látka známa hlavne z priemyslu .

Volajú sa Salmiakki..

Salmiakkietuji1310_ru.jpg

 

Mohlo by to začať ako hádanka – čo je to?

Je to čierne, guľaté, prípadne aj v tvare kosoštvorca,

chutí to ako sladkého drievka, ale chutí to sladko i slano zároveň.

Každý Fín by asi odpovedal okamžite – salmiakki,

čiže slaný bonbón s príchuťou sladkého drievka.

Fíni tieto cukríky doslova milujú a sú schopní jesť ich po desiatkach.

Hlavné ingrediencie – salmiak chlorid amónny.

Halva_salmiakki420.jpg

Fínsky chlieb je základom fínskej kuchyne,

podáva sa takmer ku každému jedlu.

Vyrába sa z rôznych druhov obilia ako jačmeň, ovos, raž alebo pšenica.

Ruisleipa 010 2.jpg

Najpopulárnejšie je ale jednoznačne ruislepä ,

tmavý kyslastý ražný chlieb s vysokým obsahom vlákniny.

Fínsky žitný chlieb nie je tak vlhký ako nemecký a nie je ani sladký ako vo Švédsku.

Existuje aj rad druhov plochých chlebov (rieska ).

Bežný je näkkileipä , u nás známejší pod nemeckým názvom knäckebrot,

tenký chrumkavý krekry z ražnej múky.

Karjalanpiirakka (Karelský piroh) – je jedlo príbuzné ruským pirožkom..

Kalakukko –  Ide o zmes rybiek, bravčového mäsa a slaniny upečenú vnútri bochníka ražného chleba.

Hernekeitto – sýta hrachová polievka obľúbená vo Švédsku i Fínsku.

Karjalanpaisti – dusený pokrm z hovädzieho (bravčového, jahňacieho) mäsa a koreňovej zeleniny, pripravený tradične v keramickej miske v peci.

Lihapullat – guľôčky z mletého mäsa (hovädzie alebo zmes hovädzieho a bravčového, prípadne sobie mäso).

 

Japonsko 

 Hatinoko –  sú  vlastne larvy včiel – veľmi populárne a chutné jedlo v Japonsku.

Sú varené s cukrom a sójovou omáčkou.

Bývajú v konzerve, pečené na ihle,pridávajú sa  do  kebabu aj do  sushi..

Za  zmienku  tiež  stoja  chrumkavé ryžové sušienky  so  zapečenými Hatinoko… 

Stiahnut.jpg

 

Natto –  je tradičná japonská potravinárska surovina vyrobená zo sójových bôbov.

Je to fermentovaná sója, ktorá sa používa v japonskej kuchyni

a v tradičnej medicíne už dlhé storočia.

Využíva sa pritom jej jednoznačný trombolytický účinok.

Potravina má charakteristický zápach, spôsobený prítomnosťou Vitamínu K 2.

Pre tento zápach bolo donedávna jeho masové využitie obmedzené.

Je pre vás lákavá predstava, že by ste jedli skvasenú, lepkavú, naťahujúcu sa sóju?

Asi nie! Ale natto — skvasená, sparená sója — je v Japonsku obľúbeným jedlom.

Podľa odhadov sa každý rok vyše 110 000 ton sóje spotrebuje na výrobu 220 000 ton natta.

Stiahnut 1.jpg

Sushi – kuchyňa sa skladá z piatich základných spôsobov podávania. 
Nigiri sushi, znamená vziať do ruky,

je valček ryže s plátkom ryby alebo s morskými plodmi.

Konzumuje sa tak, že sa celé zoberie do ruky, zľahka sa namočí do sójovej omáčky a vloží do úst. 

Sushi_niguiri.jpg

Maki sushi, v preklade znamená rolované sushi,

ktoré sa najčastejšie robí v japonských domácnostiach

a jeho príprava je zo všetkých najťažšia.

Pripravuje sa na bambusovej podložke z listu morskej riasy,

sushi ryže a viacerých druhov zeleniny alebo morských živočíchov

a pred podávaním sa pokrája na kolieska.

Pred konzumáciou sa namáčajú do zmesi sójovej omáčky a wasabi,

čo je pasta z japonského chrenu, a prílohou je aj marinovaný zázvor. 

Maki sushi fisch.jpg

Temaki sushi, kde je riasa poskladaná do tvaru kornútku,

ktorý je plnený ryžou a kombináciou morských rýb. 

Tumblr_nbco8ouxxq1tl82efo1_500.jpg

Ďalšími druhmi je čiraši, čiže ryža na miske,

a sašimi so surovou rybou.

Miso je tradičná japonská polievka zo špeciálneho vývaru,

do ktorého sa pridáva napríklad tofu a riasy.

 

Rusko

Rôzne tejto  veľkej krajiny majú svoje pochúťky,

od jednoduchých jedál kulebiaka, pirohy, olady, pelmeni až po rôzne polievky sši, okroška, ucha.

Stiahnut 2.jpg

Ak by sme mali vybrať národný nápoj, tam je to jednoduché – VODKA,

alkohol slávny po celom svete.

Národné jedlo uvádzajú mnohé zdroje kapustovú polievku Boršč.

V niektorých regiónoch je nevyhnutnou prísadou cvikla, inde paradajka,

niekto robí dokonca zelený boršč so špenátom.

I_8582233283.jpg

 

Nemecko

80 miliónov hladných krkov považuje za svoje typické jedlo “Sauerbraten”

– pečené mäso na kyslo s zemiakovými haluškami.

Sauerbraten recipe.jpg

Pivárska krajina je pre turistov známa viac pre Oktoberfest,

svoj najväčší ľudový sviatok.

Ľudia z celého sveta  prídu ochutnať typické bavorské pivo z litrových krígľom,

ktoré servírujú Copaté ženušky v bavorských krojoch.

Zajesť ho môžu pečeným mäsom, praclíkmi a  klobásami.

Pre Bavorsko sú typické biele “Weißwurst”,

Badehaus_weisswurdt web 900x444.jpg

v ostatných častiach Nemecka preferujú klobásu s kari korením podávanú s hranolčekmi.

 

Veľká Británia

 

Briti nepatria práve k špičke gastronomického rebríčka,

aj preto asi nikoho neprekvapí,

že národné jedlo je vyprážané ryby s hranolčekmi, tzv .. “fish and chips”.

432773_fish chips 1_image_620x349.jpg

Ak sa vyberiete do ľubovoľnej krajiny Spojeného kráľovstva,

odporúčam vyskúšať najmä pravé britské raňajky

(klobáska, slanina, vajíčka, grilované huby, paradajka, fazuľka a toasty),

ktoré bežného Európana zasýtia na niekoľko hodín, ak nie do večera.

Jednotlivé národy majú svoje špeciality,

napríklad u Angličanov je to pečené hovädzie so zemiakmi a silný čaj (s mliekom).

Íri raňajky prezývajú aj “Ulster fry”,

3948885_f520.jpg

medzi ich obľúbené jedlá patrí aj jahňacie na šťave a samozrejme najviac sú hrdí najmä na tmavé pivo a whiskey.

Škóti majú mnoho rybích pochúťok, ale národná špecialita je určite

Haggis, neeps and tatties – jaternice so zemiakmi a repou.

Haggis neeps tatties.jpg

Francúzsko

Francúzska kuchyňa patrí medzi najuznávanejšie na svete.

Šesťdesiatpäť miliónov labužníkov si vychutnáva život plnými dúškami,

či ide o čerstvé bagety a croissanty,

Images.jpg

 

predjedlá ako foie gras (husacia alebo kačacia pečeň),

Seared foie gras grapefruit reduction.jpg

neskutočne lahodné syry, či famózne vína a slávne šampanské (champagne).

Aj keď má veľa regiónov svoju vlastnú špecialitu,

jednotným a unikátnym jedlom sú pravdepodobne palacinky – crepes.

Zdobia ich rôzne náplne až po flambované s ovocím ovocie, či zmrzlinou.

Beanie crepes waffles in saigon4.jpg

 

Taliansko

Talianska kuchyňa patrí spolu s čínskou medzi najrozšírenejšie na svete.

Málokto na svete nepozná talianske národné špeciality ako pizza, či cestoviny (najmä špagety).

Pizza tipografo5_1000.jpg

Záleží na regiónoch, niekde je kuchyňa viac obohatená o plody mora,

v iných oblastiach čaruje s cesnakom, olivovým olejom a paradajkami.

Spaghetti al pomodoro.jpg

Španielsko

Španielska kuchyňa sa výrazne líši podľa regiónov a tak by sa dalo povedať,

že každý región má svoje národné špeciality.

Prímorské oblasti majú jedálniček postavený primárne na rybách a plodoch mora,

vnútrozemie prináša známu španielsku omeletu tortilla,

údenú šunku nakrájanú na priesvitné plátky jamón serrano

Images 1.jpg

a studené polievky gazpacho, zdasalmorejo.

Gazpacho.jpg

Vo Valencii sa zrodila národná pochúťka “paella“,

Maxresdefault.jpg

jedlo pripomínajúce rizoto so zeleninou, kuracím / králičím mäsom a slimáky.

Neskôr sa paella začala robiť aj s plodmi mora

a tak sa dnes líšia chuťou v každom regióne.

Ak sa vydáte do Španielska, určite si v reštaurácii všimnite ako jedia domáci.

Väčšinou sa na stôl poobjednáva niekoľko jedál a každý si berie z rôznych tanierov

– malé porcie sa prezýva tapas.

V každej španielskej reštaurácii by ste na nápojovom lístku

mali okrem vín nájsť aj typický španielsky nápoj sangria.

Ukrajina

Podobne ako Rusi, aj Ukrainci považujú za jedno zo svojich národných jedál Boršč.

Podobne ako v iných slovanských krajinách majú Ukrajinci svoju vlastnú odnož pirohov – Varenyky.

Tumblr_inline_o5olsnqnj61sm5rec_500.jpg

Ukrajinskú pálenku hľadajte pod názvom Horilka.

Varenyky / Pierogi Golabki / Sarmala

Sarma.jpg

Poľsko

V niektorých regiónoch je obľúbená najmä polievka “Žurek”,

prezývaná aj biely boršč (barszcz biały).

Soup.jpg

Medzi ďalšie ukrajinské špeciality patria pirohy (Pierogi),

Pl_5027_pierogi_cabbage_mushroom.jpg

kapustová rolka plnená mäsom – Gołąbki,

bravčový rezeň (kotlety schabowy),

a Bigos – jedlo z kyslej kapusty, viac druhov mäsa a klobás, hríbov, paradajek a medu.

Česká republika

 

Česká kuchyňa sa za posledných niekoľko desiatok rokov dosť zmenila a inovovala,

ale aj tak majú niektoré jedlá mnoho ročnú tradíciu.

Iné sa naopak objavili až v 20. storočí,

čo im ani v najmenšom neuberá na obľúbenosti či kvalite.

Možno dokonca naopak.

 Vepřo knedlo zelo

5162.jpg

Jasná jednotka.

Česká klasika, ktorá je považovaná za národný pokrm.

Už podľa názvu sú jasné všetky hlavné zložky jedla,

ktoré ochutnal snáď každý Čech, takže nie je potrebné ich popisovať.

 

Sviečková na smotane

3012533.jpg

Pokrm, ktorý je zložený zo surovín hojne sa vyskytujúcich na našom území,

je spomínaný už v prvej “slovenskej” kuchárke

– v slávnej knihe “Domáca kuchárka” vydanej roku 1826,

ktorú napísala Magdalena Dobromila Rettigová.

Skladá sa z hovädzieho mäsa, omáčky z koreňovej zeleniny a smotany a samozrejme z knedlí,

najčastejšie kysnutých alebo žemľových.

A prečo sviečková?

Poctivá sviečková sa totiž podáva s mäsom, nazývaným pravá sviečková ,

ktoré sa považuje za jedno z tých najcennejších (u hovädzieho).

Ale pretože je pomerne drahé,

používa sa vo väčšine prípadov takzvaná falošná sviečková – zadné hovädzie stehno..

Thajsko

Thajsko je preslávené svojím kulinárskym umením ,

thajská kuchyňa je neuveriteľne pestrá ,

rozmanitá a väčšinou tiež veľa ostrá .

Jedlo, ktoré nie je dostatočne pálivé, mnohokrát nie je považované za vhodné na konzumáciu.

V thajskej kuchyni sa stretnete s množstvom špecialít,

či už sa jedná napríklad o druhy byliny a koreniny či rôzne upravený hmyz ,

ktorý je bežným sortimentom v pouličných stánkoch.

Určité prvky má thajská kuchyňa zhodné s kuchyňou čínsku a indickou.

Thajská je však ostrejšia a tiež je kladený väčší dôraz na rýchlu prípravu .

Pokrmy sú pripravované veľmi rýchlo, pri vysokých teplotách.

Základom filozofie thajského jedla je jednoduchosť .

Typické jedlá thajskej kuchyne

Stiahnut 1 1.jpg

bami Haeng mu daeng = rezance s plátkami bravčového mäsa

Kaeng Khiam wan = karí v kokosovom mlieku s čili papričkami

Kaeng phanaeng = kuracie kari s krevetami, koriandrom, chilli papričkami a bazalkou

Khai phat met mamuang himaphan = vyprážané kurča s kešu oriešky

Khai tý u Khai = rezancová polievka s rôznym mäsom alebo krevetami

khao kha práeo = kura s pálivou zeleninou

khao man Khai = varené kura s ryžou

28. apríla 2016

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?