15 tipov a trikov na zaváranie

Meyve konservesi nasil yapilir_646x340.jpg
reklama:
reklama:

Odkladáte zaváranie, pretože vám chýbajú základné praktické informácie?

Tak už nemusíte.

Až vám pristane v kuchyni debna marhúľ od kamarátky alebo zavoňajú slivky na vašej záhradke,

použite naše rady a úspech vás neminie.

Canning.jpg

Suroviny na zaváranie

Vážte ich presne.V receptoch platia pre očistené, odkôstkované a olúpané ovocie či zeleninu.

Nepripravujte veľké množstvá naraz..

Maximálne dvojité množstvo prísad. Veľké množstvo znamená dlhší čas varu,suroviny sa neprevaria a ovocie stráca vitamíny.

Brown sugar raspberry jam close up 2.jpg

Miešajte počas varenia..

Počas varenia miešajte hmotu varechou, nech sa nepripáli a nech sa z nej odparí tekutina.

 

Pena pri varení..

Pri varení ovocia sa môže objaviť prírodná pena, treba ju odstrániť pred plnením do pohárov, pretože by mohla poškodiť nielen vzhľad , ale aj trvanlivosť.

 

Želírovacia skúška

Tá vám ukáže, či ovocná hmota pri chladnutí dostatočne stuhne.Naneste 2 – 3 kávové lyžičky na tanierik, ktorý predtým necháte v chladničke. Ak vám vzorka stuhne je to v poriadku.

 

Tuhnutie

Ak pri želírovacej skúške zistíte že hmota netuhne tak, ako by mala, pridajte kyselinu citrónovú a skúšku zopakujte.

 

Čas varenia džemu

Pri varení džemu s cukrom znížte čas varenia na minimum, zabránite tým skaramelizovaniu cukru a tmavej farbe džemu.

 

Zjemnenie marmelády

Ak chcete džem, marmeládu alebo želé zjemniť, pridajte likér, rum, alebo vodku.Použite maximálne 3 polievkové lyžice , na želírovanie to nemá žiadny vplyv.

Strawberry jam in jars.jpg

Plnenie pohárov

Džem, marmeládu aj želé plňte až po okraj pohára hneď po uvarení, pomocou naberačky alebo lievika.

 

Hore dnom

Poháre po naplnení otočte hore dnom asi na 5 minút.Malé množstvo vzduchu, ktoré ešte zostalo v pohári, tak prenikne horúcou zmesou a sterilizuje sa.

Meyve konservesi nasil yapilir_646x340.jpg

Trvanlivosť zaváraniny

Sa skráti pridaním prísad s obsahom tuku, ako sú orechy či kokosová múčka,alebo pridaním kúskov navyše ako sú mätové lístky alebo medovka

 

Hnednutie ovocia

Po očistení ovocie často hnedne, aby ste tomu zabránili, dajte ho hneď po očistení do vody s kyselinou citrónovou..Zachová si tak svoju farbu.

Ayva konservesi nasil yapilir_646x340.jpg

Diétne kompóty

Naše staré babičky vedeli pripraviť chutný kompót aj bez použitia cukru.Na dno pohára dali na hrot noža soľ ,naukladali čisté ovocie a zaliali ho prevarenou vodoua sterilizovali.Slaný nálev vytiahne z ovocia sladkosť..

 

Tvrdé ovocie

Ak je ovocie príliš tvrdé, pred sterilizovaním ho asi 3 minúty povarte.

27. júna 2017

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?