reklama:

Všetko, čo potrebujete vedieť o príprave zemiakov

reklama:
reklama:
07.jpg

Zemiaky sú jednou z najzásadnejších surovín kuchýň takmer celého sveta.

Pár rád pre ich skladovanie a správnu prípravu:

  • Zemiaky uvaríte rýchlejšie, keď vodu osolíte, až keď sa začne variť.
  • Ak chcete, aby varené zemiaky pekne vyzerali, tak ich vkladajte až do vriacej vody a dobu varenia nepredlžujte.
  • Nové zemiaky pred čistením namočte do slanej vody. Po vytiahnutí sa budú lepšie škriabať.

Potatoes.jpg

Staré ako nové

  • Namočte staré zemiaky na dve hodiny do studenej vody a až potom ich ošúpte a uvarte.
  • Do vriacej osolenej vody dajte variť staré olúpané zemiaky na 10 minút. V druhom hrnci prevarte vodu so zelerovou a petržlenovou vňaťou, rascou a soľou. Po uplynutí 10 minút zemiaky sceďte, prelejte vňaťovým nálevom a až potom dovarte.

Zemiaky v šupke

  • Pri varení zemiakov v šupke pridajte do vody soľ, zemiaky potom nepopraskajú.
  • Kvapnite trochu oleja do vody, než v nej začnete zemiaky v šupke variť, budú sa lepšie lúpať.
  • Než dáte nové zemiaky variť, vyrežte do nich po obvode uprostred krúžok. Budú sa po uvarení ľahšie lúpať.
  • Po uvarení schlaďte zemiaky v šupke studenou vodou, aby  sa lepšie lúpali

Zemiakový šalát

  • Ak máte iba múčnaté zemiaky, ale chcete pripraviť šalát, musíte z nich krátko pred dovarením zliať vodu a nechať ich dôjsť v pare. Potom ich ponorte do studenej vody, aby stuhli. Takto uvarené múčnaté zemiaky sa ani v šaláte nerozpadnú.

03093adb42e47fadeb5a176ec763c4f7_original.jpg

Aby boli chrumkavé 

  • Aby boli pečené zemiaky v rúre pekne chrumkavé, potrite ich na začiatku pečenia slanou vodou a počas prvého obracania znova.
  • Zemiaky tiež môžete olúpať, rozkrájať na polovice a na vypuklé časti zemiakov urobiť tesne vedľa seba niekoľko zárezov, osoliť, potrieť olejom a upiecť vo vyhriatej rúre (cca 40 minút).

51776.jpg

Škvrny na zemiakoch

  • Na predčasne zozbieraných zemiakoch sa objavujú zelené škvrny, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Pred úpravou ich treba odstrániť.
  • Čierne a šedé škvrny vznikajú v dôsledku nárazu pri zbere.

Strúhané zemiaky

  • Ak zalejete nastrúhané zemiaky horúcim mliekom alebo horúcou vodou nestmavnú.
  • Pri príprave halušiek môžete použiť kyslú smotanu. Do vody, ktorú pustili nastrúhané zemiaky, primiešajte 2-3 lyžičky smotany. Halušky budú mať výbornú chuť a budú belšie.

Zemiaková kaša

  • Nerobte zemiakovú kašu v predstihu.
  • Miešajte ju len krátko a hotovú prikryte bavlnenou alebo papierovou utierkou, ktorá vstrebe prebytočnú vlhkosť.
  • Do hotovej zemiakovej kaše môžete primiešať rôzne ingrediencie napríklad: zelené olivy, červenú opraženú cibuľku, lyžicu červeného kaviáru či nastrúhaného chrenu, nasekaný kôpor, kôru z limetky, mrkvu …
  • Zaujímavou chuť získate, keď do kaše okrem masla a mlieka pridáte tiež tavený smotanový syr.

Prod286.jpg

Výraznejšia chuť

  • Do dusených zemiakov pridajte s rascou aj trochu mletého čierneho korenia, krásne tým zvýrazníte chuť zemiakov.
  • Kľudne môžete pridať čerstvé bylinky a iné korenie, aby ste zmenili chuť.

Hranolky v zdravšom prevedení

  • Zemiaky nakrájané na hranolky najskôr ponorte do vriacej osolenej vody a varte 5 minút, nechajte odkvapkať a až potom osmažte do zlatista. Hranolky budú chrumkavejšie a nemusíte ich už soliť.

Aby sa cesto nelepilo

  • Lepkavé zemiakové cesto vyvaľkáte bez problémov, keď dosku potriete rastlinným olejom.
  • Ak dáte zemiakové cesto na chvíľku do chladničky, bude sa vám s ním lepšie pracovať a nebude sa lepiť.
  • Ak cesto necháte dlho odpočívať, zredne. Ak sa to stane, pridajte do neho trochu múky.
  • Zemiaky varené v šupke uvarte deň vopred a cesto sa nebude lepiť.

3. apríla 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?