Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Všetko, čo potrebujete vedieť o príprave zemiakov

07.jpg
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Zemiaky sú jednou z najzásadnejších surovín kuchýň takmer celého sveta.

Pár rád pre ich skladovanie a správnu prípravu:

    • Zemiaky uvaríte rýchlejšie, keď vodu osolíte, až keď sa začne variť.
  • Ak chcete, aby varené zemiaky pekne vyzerali, tak ich vkladajte až do vriacej vody a dobu varenia nepredlžujte.
  • Nové zemiaky pred čistením namočte do slanej vody. Po vytiahnutí sa budú lepšie škriabať.
Potatoes.jpg

Staré ako nové

  • Namočte staré zemiaky na dve hodiny do studenej vody a až potom ich ošúpte a uvarte.
  • Do vriacej osolenej vody dajte variť staré olúpané zemiaky na 10 minút. V druhom hrnci prevarte vodu so zelerovou a petržlenovou vňaťou, rascou a soľou. Po uplynutí 10 minút zemiaky sceďte, prelejte vňaťovým nálevom a až potom dovarte.

Zemiaky v šupke

  • Pri varení zemiakov v šupke pridajte do vody soľ, zemiaky potom nepopraskajú.
  • Kvapnite trochu oleja do vody, než v nej začnete zemiaky v šupke variť, budú sa lepšie lúpať.
  • Než dáte nové zemiaky variť, vyrežte do nich po obvode uprostred krúžok. Budú sa po uvarení ľahšie lúpať.
  • Po uvarení schlaďte zemiaky v šupke studenou vodou, aby  sa lepšie lúpali

Zemiakový šalát

  • Ak máte iba múčnaté zemiaky, ale chcete pripraviť šalát, musíte z nich krátko pred dovarením zliať vodu a nechať ich dôjsť v pare. Potom ich ponorte do studenej vody, aby stuhli. Takto uvarené múčnaté zemiaky sa ani v šaláte nerozpadnú.
03093adb42e47fadeb5a176ec763c4f7_original.jpg

Aby boli chrumkavé 

  • Aby boli pečené zemiaky v rúre pekne chrumkavé, potrite ich na začiatku pečenia slanou vodou a počas prvého obracania znova.
  • Zemiaky tiež môžete olúpať, rozkrájať na polovice a na vypuklé časti zemiakov urobiť tesne vedľa seba niekoľko zárezov, osoliť, potrieť olejom a upiecť vo vyhriatej rúre (cca 40 minút).
51776.jpg

Škvrny na zemiakoch

  • Na predčasne zozbieraných zemiakoch sa objavujú zelené škvrny, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Pred úpravou ich treba odstrániť.
  • Čierne a šedé škvrny vznikajú v dôsledku nárazu pri zbere.

Strúhané zemiaky

  • Ak zalejete nastrúhané zemiaky horúcim mliekom alebo horúcou vodou nestmavnú.
  • Pri príprave halušiek môžete použiť kyslú smotanu. Do vody, ktorú pustili nastrúhané zemiaky, primiešajte 2-3 lyžičky smotany. Halušky budú mať výbornú chuť a budú belšie.

Zemiaková kaša

  • Nerobte zemiakovú kašu v predstihu.
  • Miešajte ju len krátko a hotovú prikryte bavlnenou alebo papierovou utierkou, ktorá vstrebe prebytočnú vlhkosť.
  • Do hotovej zemiakovej kaše môžete primiešať rôzne ingrediencie napríklad: zelené olivy, červenú opraženú cibuľku, lyžicu červeného kaviáru či nastrúhaného chrenu, nasekaný kôpor, kôru z limetky, mrkvu …
  • Zaujímavou chuť získate, keď do kaše okrem masla a mlieka pridáte tiež tavený smotanový syr.
Prod286.jpg

Výraznejšia chuť

  • Do dusených zemiakov pridajte s rascou aj trochu mletého čierneho korenia, krásne tým zvýrazníte chuť zemiakov.
  • Kľudne môžete pridať čerstvé bylinky a iné korenie, aby ste zmenili chuť.

Hranolky v zdravšom prevedení

  • Zemiaky nakrájané na hranolky najskôr ponorte do vriacej osolenej vody a varte 5 minút, nechajte odkvapkať a až potom osmažte do zlatista. Hranolky budú chrumkavejšie a nemusíte ich už soliť.

Aby sa cesto nelepilo

  • Lepkavé zemiakové cesto vyvaľkáte bez problémov, keď dosku potriete rastlinným olejom.
  • Ak dáte zemiakové cesto na chvíľku do chladničky, bude sa vám s ním lepšie pracovať a nebude sa lepiť.
  • Ak cesto necháte dlho odpočívať, zredne. Ak sa to stane, pridajte do neho trochu múky.
  • Zemiaky varené v šupke uvarte deň vopred a cesto sa nebude lepiť.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.