reklama:

Medvedí cesnak na 7 spôsobov

reklama:
reklama:
Bez nazvu 1.jpg

Medvedí cesnak, ako ho môžeme použiť v kuchyni na 7 spôsobov 😉

1. Tvarohové placky s medvedím cesnakom

Suroviny

  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 4 vetvičky medvedieho cesnaku
  • 4 pažítky
  • 2 vajcia
  • 150 g detskej krupice
  • 4 lyžice oleja
  • soľ a korenie

Postup prípravy

1. Krok

Medvedí cesnak a pažítku jemne nasekáme. Tvaroh pretrieme cez sitko a zmiešame s krupicou a s vajciami.Dochutíme soľou a korením.Necháme zmes 40 minút odpočívať..Krupica sa nám trochu napučí..

2. Krok

Tvarujeme guľôčky z odpočinutej zmesi..Z tejto dávky cca 12 malých loptičiek.

3. Krok

Tie potom roztlačíme na placku a vyprážame na troche oleja na panvici z nepriľnavým povrchom.Opekáme cca po 4 minúty z každej strany..Do chrumkava a do zlatista..

2. Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Suroviny

  • 300 g medvedieho cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka korenia
  • štipka soli
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • 500 ml vývaru
  • 1 cibuľa

Postup prípravy

1. Krok

Stonky a listy z medvedieho cesnaku opláchneme a nakrátko oblanžírujeme..(zabaríme horúcou vodou)POtom schladíme v studenej vode a nakrájame nadrobno.

2. Krok

Na masle opražíme nakrájanú cibuľu a pretlačený strúčik cesnaku ,pridáme nasekaný medvedí cesnak a zalejeme vývarom .(môžete aj vodou)Rozvaríme a potom vmiešame šľahačkou smotanu.Ponorným mixérom rozmixujeme na pyré,dochutíme soľou a korením.

3. Krok

Ako vložka do tejto polievky nemusia byť práve chlebové krutóniky…ale aj opražené kocky so slaninky vám v nej zachutia.

3. Pesto z medvedieho cesnaku

Suroviny

  • 1 zväzok medvedieho cesnaku
  • 2 hrste kušu orieškov
  • 4 lyžice olivového oleja
  • parmezán
  • soľ

Postup prípravy

1. Krok

Najskôr medvedí cesnak dôkladne umyte, rozmixujte listy s orieškami a postupne pridávajte olej. Až potom pridajte najemno nastrúhaný parmezán a dochuťte soľou.

4. Maslo z medvedieho cesnaku

Suroviny

  • 250 g masla
  • 60 g medvedieho cesnaku
  • trocha soli

Postup prípravy

1. Krok

Zmäknuté maslo a ostatné ingrediencie rozmixujte – mixujte do doby než vznikne jemná hmota. Bylinkové maslo dajte do akejkoľvek misky či formičky a nechajte ho vychladiť.

5. Risotto s medvedím cesnakom

Suroviny

  • 150 g guľatozrnnej ryže
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 25 g masla
  • 10 g parmezánu
  • 1 zväzok medvedieho cesnaku
  • olej
  • soľ
  • korenie

Postup prípravy

1. Krok

Šalotku nakrájame najemno a speníme ju na rozohriatom oleji. Pridáme ryžu, krátko orestujeme, prilejeme biele víno a na miernom plameni necháme všetku tekutinu odpariť.

2. Krok

Aby sme dosiahli “kašovitějšiu” konzistenciu, ktorá je charakteristická pre talianske rizotá, musíme sa pripraviť na to, že si v ďalšej fáze postojíme pri sporáku. K orestovanej ryži prilejeme asi naberačku vývaru, premiešame a necháme vyvariť. Pridáme ďalšiu naberačku, znovu premiešame a opäť necháme odpariť. Takto postupujeme tak dlho, dokiaľ nie je ryža hotová (bude to trvať cca 15-18 minút), mala bol byť uvarená tzv. Al dente, na skus (vnútri zrniek ryže pociťujeme tvrdšie jadro).

3. Krok

.Pred podávaním rizoto zjemníme čerstvým maslom, dochutíme soľou a korením a dokončíme najemno nasekaným medvedím cesnakom a strúhaným parmezánom. Ozdobiť ich môžeme petržlenovou vňaťkou.alebo lístkami cesnaku..

6. Žemličky s medvedím cesnakom

Suroviny

  • múka ražná 100g
  • múka špaldová hladká 100g
  • teplá voda prevarená 100ml
  • jogurt biely sójový 3 KL
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • droždie sušené 1/2 bal.
  • soľ nerafinovaná morská

Postup prípravy

1. Krok

Z kvásku, múky a ostatných ingrediencií som vymiesila cesto, ktoré som hneď rozdelila, po zvážení, na 3 rovnaké časti, z ktorých som vyformovala žemle, nakrojila a nechala podkysnúť. Jednu som si potom posypala parmezánom. Piekla som vo vyhriatej rúre na 170°C 20 minút.

2. Krok

Na upečenú žemľu s parmezánom som si natrela cícerovú nátierku s droždím, posypala červenou paprikou, poľníčkom a olovrant bol hotový.

3. Krok

Dobrú chuť 🙂

 

7. Bravčová roláda s omeletou a medvedím cesnakom

Suroviny

  • 350 g bravčového mäsa z pannenky
  • 4 lyžice sójovej omačky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • 200 ml svetlého piva
  • Náplň:
  • 2 vajcia
  • medvedí cesnak
  • 2 lyžice mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • kurkuma
  • Salsa:
  • 1/2 uhorky
  • 1 rajčina
  • 1/2 papriky
  • 1 strúčik cesnaku
  • petržlenová vňaťka
  • chili korenie
  • sojóvá omáčka
  • 1lyžička olivového oleja

Postup prípravy

1. Krok

Bravčové mäso prekrojíme na polovicu vodorovne a nie úplne na skrz,otvoríme ako knihu a prekrojíme ešte z vnútornej strany tiež nie úplne dokonca.Vyklepeme riadne z oboch strán.Dáme do misky sójovú omačku ,naložíme mäso a dáme nakrájaný cesnak ,mäso ponoríme ,aby bolo omáčkou zakryté ,misku zakrijeme alobalom a necháme pár hodín odležať v chladničke.Môžeme nechať aj cez noc.

2. Krok

Omeletu si spravíme tak,že zmiešame vajcia so soľou,mliekom,korením a kurkumou a vypražíme na panvici s trochou oleja ako palacinku.Medvedí cesnak umyjeme,vysušíme a odrežeme stonky.

3. Krok

Mäso vyberieme z marinády a preložíme na dosku,vyložime celé medvedím cesnakom.Omeletu prekrojíme na polovicu a dáme na medvedí cesnak.riadne zatočíme a stiahneme niťou.

4. Krok

Opečieme na grilovacej panvici z oboch strán do zlatista,možeme prekrojiť na polovicu.predhrejeme si rúru na 200 °C a mäso dáme do malého pekáčika ,zalejeme pivom a pečieme do mäkka 15-20 minút.

5. Krok

Salsu si pripravíme tak že nakrájame uhorku,papriku a rajčinu na malé kúsky,dáme do misky a pridáme pretlačený cesnak,chili,korenie,soľ,sójovú omačku,najemno nasekanú vňaťku a olivový olej,všetko dobre premiešame

6. Krok

Hotové mäso nakrájame na 0,5 cm plátky a podávame buď teplé alebo studené so salsou..

Dobrú chuť

17. apríla 2017

Odporúčané články

Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?