reklama:

10 receptov na domáce dipy, ktoré sa vám budú hodiť (nie) len na grilovanie

reklama:
reklama:

Prvé slnečné lúče lákajú na chalupy a do záhradiek,

kde si v tesnej blízkosti rozkvitnutých stromov pochutnávame na vychladenom pivečku,

vyrážame za športom či vonkajšou zábavou.

Tí odvážnejší z nás dokonca plánujú víkendové grilovačky .

Ak je to aj váš prípad, potom sú nasledujúce riadky určené práve vám!

Máme pre vás rovno 10 receptov na luxusné dipy ,

ktoré sa vám budú hodiť nielen pri vonkajšom grilovaní!

Diabolská omáčka

potrebujeme:

  • Jednu menšiu cibuľku
  • Väčšia sterilizovanú uhorku
  • 1 lyžicu majonézy
  • 2 lyžice tatárky
  • 1 lyžicu kyslej smotany (môžete nahradiť bielym jogurtom)
  • chilli
  • sladkú papriku
  • soľ
  • korenie

Postup :

Do väčšej misky nasypte nadrobno pokrájanú cibuľku a uhorku,

primiešajte majonézu, tatársku omáčku a kyslú smotanu (prípadne jogurt),

podľa chuti pridajte chilli a sladkú papriku a na záver dochuťte soľou a korením.

Náš tip :

Dip sa skvele hodí nielen k mäsám, ale tiež hranolkám či americkým zemiakom.

98453 lg.jpg

Kari dip

potrebujeme:

  • 250 ml bieleho jogurtu
  • 2 lyžice majonézy alebo tatárskej omáčky
  • 1 lyžičku kari
  • Zväzok jarnej cibuľky
  • Soľ a korenie

Postup :

Do väčšej misy pridajte jogurt, majonézu, karí, soľ a nadrobno nakrájanú cibuľku.

Dochuťte korením a nechajte odpočinúť v chladničke.

Náš tip :

Dip je perfektný ku steakom, grilovaným zemiakom so slaninou a hubám na grile.

Dip so smotanou a cesnakom

potrebujeme:

  • 150 ml kyslej smotany
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • Limetkovú šťavu na dochutenie

Postup :

Smotanu, prelisovaný cesnak, soľ a limetkovú šťavu dôkladne premiešajte.

Dochutiť môžete čerstvými bylinkami, soľou a korením.

 

Náš tip:

Dip sa perfektne vyníma v spoločnosti grilovaného mäsa a zeleniny.

Perfektný je treba do tortil alebo kebabu.

Original 1.jpg

Mexický dip

potrebujeme:

  • 200 g nakladaných olúpaných či sušených paradajok
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 červenú papriku
  • 1 chilli papričku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 50 ml vývaru
  • trstinový cukor
  • soľ
  • korenie

Postup :

Paradajky dôkladne roztlačte.

Cibuľu nakrájajte na menšie kocky a cesnak dôkladne rozotrite so soľou.

Papriku a chilli papričku rozpoľte, odstráňte semienka a opäť nadrobno nakrájajte.

V hrnci povarte s pretlakom a vývarom približne štvrť hodiny.

Dochuťte cukrom, soľou a korením.

Náš tip :

Mexický dip je perfektný najmä k hamburgerom či na hranolky.

Original 3.jpg

Kôprovo-cesnakový dip

potrebujeme:

  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • štipky kôpru
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • korenie

Postup : Do téglika od jogurtu či misky pridáme nadrobno posekaný kôpor a rozotretý cesnak.

Dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením.

Náš tip :

Jogurt môžete nahradiť kyslou smotanou.

Dip je perfektný k zelenine, ale aj grilovaným steakom.

Skvele sa hodí aj na americkej zemiaky.

1 img_2022 m.jpg

 

Jogurtový dip s limetkou a bylinkami

potrebujeme:

  • 1 limetku
  • biely jogurt
  • korenie
  • soľ
  • koriander
  • šalvia

Postup :

Čerstvé bylinky si na drobno nasekáme.

Zmiešame s jogurtom, do ktorého vytlačíme šťavu z jednej limetky

(môžeme pridať aj trošku postrúhanej limetkovej kôry).

Pridáme soľ, korenie a necháme v chladničke aspoň pol hodiny odpočinúť.

Náš tip :

Perfektné dip k šalátom a mäsu!

Môžete ho použiť aj ako dressing do hamburgerov.

Jogurt.jpg

 

Chrenový dip

potrebujeme:

  • 4 lyžice majonézy
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 2 lyžice strúhaného chrenu
  • Korenie a soľ na dochutenie

Postup: Majonézu, smotanu a chren zmiešajte dohromady. Dochuťte soľou a korením a nechajte odpočinúť v chladničke.

Náš tip:

Dip sa perfektne hodí najmä ku grilovanému hovädziemu či bravčovému mäsu.

 

Dip z dijonskej horčice

potrebujeme:

  • kyslú smotanu
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • Soľ a korenie

Postup :

Kyslú smotanu s majonézou a horčicou zmiešame,

dochutíme soľou a korením a necháme odpočinúť v chladničke.

Pridať môžeme tiež čerstvo nasekané bylinky alebo naložená horčičné semienka.

Náš tip:

Dip je perfektný na grilované zemiaky alebo hranolčeky.

Svoje využitie nájde však aj v spoločnosti zeleniny – či tej čerstvé alebo grilované.

Bylinkový dip s limetkou

potrebujeme:

  • vetvičku bazalky
  • vetvičku oregana
  • trs pažítky
  • Vetvičku hladkolisté petržlenovej vňate
  • kyslú smotanu
  • Lyžičku tatárskej omáčky
  • Soľ a korenie
  • Šťavu z limetky

Postup :

Čerstvé bylinky nadrobno nasekajte a zmiešajte ich v miske s kyslou smotanou a tatarkou.

Dochuťte šťavou z limetky, pridajte podľa chuti soľ a korenie a nechajte odpočinúť.

Náš tip :

Dip je ideálny ku grilovanému mäsu (najmä bravčovému a hovädziemu),

do hamburgerov, ale aj do šalátov!

Eggplant minted yogurt.jpg

Olivový dip

potrebujeme:

  • 6 väčších lyžíc vykôstkovaných čiernych olív
  • 4 lyžice tatárskej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku
  • Vínny ocot na dochutenie
  • Nasekané čerstvé bylinky
  • Soľ a korenie

Postup :

Olivy rozkrájame na maličké kúsočky (môžeme na chvíľu vložiť do mixéra),

zmiešame ich s tatárskou omáčkou,

pridáme prelisovaný cesnak, vínny ocot, čerstvé bylinky a na dochutenie soľ s korením.

V chladničke necháme aspoň pol hodiny odpočinúť.

Náš tip :

Dip sa skvele hodí do pita chlebe, tortilly, ale aj do hamburgerov.

10. mája 2017

Odporúčané články

Súvisiace témy:
Zdroj: Facebook
Tlačiť

Čo si o tom myslíte?